Barcelona: A SZÉK

július 20, 2011

Tegnap már említettem, hogy a soron következő bejegyzéseimhez a múlt heti nyaralásom adja az ihletést. Ma már elárulom, hogy Spanyolországban jártam, részint Katalónia fővárosában, Barcelonában, valamint a várostól északra húzódó tengerparti részen. Időnk nagy részét mégsem a parton heverészve, inkább Barcelona felfedezésével töltöttük, hiszen a város sokféle látnivalót, érdekességet kínált, megannyi stílusban. 

Ha Barcelona, akkor a designkedvelőknek biztosan eszébe jut a Barcelona-szék. A ma már klasszikusnak számító design-darab Katalónia fővárosáról kapta a nevét. Hogy hogyan? Az 1929-es barcelonai Világkiállításra a német pavilont a legendás modernista tervező, Mies van der Rohe készítette. A széket pedig a spanyol királyi fenség tiszteletére tervezte abból az alkalomból, hogy a nemzetközi kiállításon hivatalosan is megnyitották a német pavilont. Az ülőalkalmatosság az egyiptomi királyi összezárható szék egyfajta újraértelmezése, a ceremónia alatt egyfajta „trónusként” funkcionált az uralkodó számára. A hegesztett és krómozott acélvázas, gombozott, borjúbőr kárpitozású szék tökéletes egységet alkotott az egész pavilonnal, és tervezőjének rendkívül gyors sikert hozott, a szék a modernista éra egyik szimbólumává vált. 

Ha Barcelonában jártok, (és egy cseppet dizájnkedvelők vagytok) mindenképpen keressétek fel a Montjuic területén, a Font Mágica (mágikus szökőkút) szomszédságában található Pavelló Mies van der Rohe-t, ahol a szék másolatát láthatjátok. Mi megtettük! :) Íme, a Barcelona-székek és lábtartók Barcelonában:És a pavilon, ahol megtekinthető. Csodásan minimalista. A képen háttal ülő hölgy egyébként a pénztáros. Csak hogy felismerjétek, ha mentek! ;)


 
Végül pedig következzen néhány szép enteriőr, természetesen Barcelona-székekkel. Nekem az utolsó a kedvencem!


 


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog Facebook-táborához itt

Fotók: saját (1-3.) 

You Might Also Like

0 megjegyzés