Azulejo akkor és most

augusztus 09, 2012

Portugália egyik legfontosabb szava turisztikai szempontból a címben szereplő azulejo (ejtsd: azulézsu). Azulejoval, azaz színes csempével Lisszabonban (és Madeirán is) mindenütt találkozunk. A mintás csempék házfalakat, ülőpadokat, lépcsőket és egész üzletfalakat borítanak. Egyfelől díszítőelemként funkcionálnak, másrészt védik a falakat a hőségtől és az időjárás viszontagságaitól. A bennük foglalt tájképek és hétköznapi jelenetek sokat mesélnek Portugália történetéről és jelenéről. A legjellemzőbbek (és legrégebbiek) a fehér alapon kék mintás csempék, de a házak homlokzatán megannyi szín- és mintavariációval találkozunk.


A lisszaboni Szent Vince-templom egyik csempedekorációja
Részlet a lisszaboni Szent Vince-templom másik csempedekorációjából
Kék-fehér csempék egy lisszaboni ház homlokzatán
Tipikus lisszaboni homlokzatokA portugálok jeleskednek a hagyományőrzésben, így a csempe ma is divatos dekorációs elem, igaz, más formában, mint a régi időkben. Színes-mintás csempékkel borítják ma is a metróaluljárók falait, modern, vagy a legutóbbi időkben kortárs mintával.

Madaras-virágos csempeminta a Jardim Zoológico metrómegállónál
Kortárs csempeminta az Oriente metrómegállónál
Ha jól megnézitek az utolsó képet, majd visszagörgettek a legelsőre, akkor igen látványos a különbség, hogy honnan hová érkezett az azulejo-művészet, ugye?

A portugál sorozat korábbi részeit itt találod:
1. Zöld üdvözlet Portugáliából
2. Virágözön Madeiráról

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog Facebook-táborához, hogy a következőről se maradj le!

Fotók: Otthon és dekor
Bevezető szöveg ihletés: Lisszabon útikönyv, Corvina Kiadó, 2008; Madeira útikönyv, Corvina Kiadó, 2010

You Might Also Like

0 megjegyzés