Praktikus tanácsok az előszoba berendezéséhez

szeptember 19, 2012

Az első "Praktikus tanácsok... " rovatban az előszoba berendezésével foglalkozom, majd szépen lassan körbejárjuk a lakás egyéb helyiségeit is. Igyekszem minden lényeges elemet fotóval illusztrálni, többféle stílusban - de azért a szöveget is olvassátok el hozzá, úgy teljes a kép! :)

Ha benyitunk a bejárati ajtón, általában egy előtérbe érünk, melyet előszobának nevezünk. (Az előszoba meglétének szükségességét a hazai építési szabályzat egyébként elő is írja.) Ez a bejárati tér egyfajta "zsilip" a külső és a belső tér között, hiszen innen indulunk el, ide érkezünk meg, itt fogadjuk vendégeinket és búcsúzunk el tőlük. És egyúttal, itt szerezzük az első benyomást a lakásról, így kiemelt jelentőséggel bír, akármennyire is alárendelt és elhanyagolt sokszor a lakás ezen része. Legyen hát szép és praktikus egyben!

  
Az előszobából, illetve az innen nyíló közlekedőkön keresztül érjük el a lakás további helyiségeit, a közlekedés szempontjából tehát nagyon fontos helyiség. Legkisebb szélességét a bejárati ajtó szélessége adja, így nem lehet keskenyebb 110 cm-nél.

A tervezésnél, ill. adott paraméterek esetén a berendezés megtervezésénél érdemes végiggondolni az elindulási és érkezési "rituálénkat", azaz minden olyan tevékenységet és helyzetet, ami az előszobában előfordulhat - minden évszakra és élethelyzetre vonatkozóan.

 
- Itt történik a kabát fel/levétele, felakasztása nyitott akasztókon vagy zártan. A nedves kabátot azonban nem feltétlenül jó rögtön zárt szekrénybe tenni.- Az akasztók magasságának kialakításánál, - ha vannak -, gondoljunk a gyerekekre is! - Hazaérkezéskor itt találjuk az első rakodó bútort, ahová a kulcsokat, táskánkat le tudjuk tenni.

 
- Szerencsés, ha itt tudjuk fel/levenni a cipőnket, majd levételnél rögtön be is tudjuk tenni valamiféle cipőtárolóba. A cipő fel/levételhez érdemes valamilyen ülőalkalmatosságról is gondoskodni.
 

 
Sőt, az őszi-téli időszakban érdemes a vizes cipőket úgy tárolni, hogy egy tálcára csepegjen róluk a víz, a sár vagy a hólé.  - Jó ha van itt egy nagy tükör, amelyben teljes alakkal látjuk magunkat. Ehhez elegendő már egy 120x40 cm-es tükör is, ha a tükröt a padlótól 50 cm-re helyezzük el.


 - Szintén szerencsés, ha az olyan apróságokat is itt helyezzük el, mint a sál, sapka, kesztyű, táskák, esernyő, esernyőtartó, kulcsok, kulcstartó, fésű, ruhakefe, cipőkrém... - többségüket zártan. A zártan történő tároláshoz sokféle előregyártott bútor közül válogathatunk.
 - Ha kicsi a hely, a beépített bútorokkal minden centimétert kihasználhatunk:


  
   - Általában a lakásnak ezen a részén vannak a fogyasztásmérők is, érdemes eltüntetni őket a szem elől. (Az alábbi képen pl. ki lehet szúrni a mérőket..)


  - Ha van rá mód, hagyjunk elegendő helyet vendégeink üdvözlésére is.


 

A burkolatok legyenek strapabírók, egyúttal könnyen tisztíthatók. A padlóra ajánlott a kerámia vagy a kő, de a fapadlót, PVC vagy linóleum burkolatot is letehetünk. 


Térnövelő hatású, ha az előszobának és az abból nyíló közlekedőknek, helyiség(ek)nek azonos anyagú a padlója. Ennek anyagából érdemes kb. 8-10 cm magas lábazatot készíteni.


A falakat a legjobb mosható festékkel vagy tapétával burkolni.

 
Az általános helyiség-megvilágítás mellett ajánlott a helyi világítás is, különösen a tükörnél. 


Végül pedig: engedjünk teret a személyiségünknek! Ha dizájnkedvelők vagyunk, ez megmutatkozhat már az előszobánkban is! :)

 

Ha tetszett a poszt, akkor nézd meg az ezen infók mentén tervezett első előszobámat:
Előszoba - első tervem
Vagy nézz meg egy jól sikerült előszoba-átalakítást itt:
Egy előszoba újjászületése
Végül pedig 11 színes és vicces tárgyat ajánlok az előszobába:
11 színes-vicces tárgy az előszobába

Csatlakozz a blog Facebook-táborához, ahol még több fotót, ötletet osztok meg!You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. Én már annak is örülnék,ha lenne előszobánk, de sajnos nincs. Régi ház, amelynek a bejárata rögtön a konyhába vezet. :(

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erdna! Ha van másutt, kicsit távolabb egy falszakasz, ott is megoldható, igaz, nem ilyen praktikusan, mint ahogy itt leírtam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek, de a a kutyáim miatt jó lenne szép lemosható falburkolat. Enikő

    VálaszTörlés