GOD JUL!

december 22, 2012

A címben szereplő kívánság (a God Jul!, azaz Boldog Karácsonyt!) most aktuális, bár az eseményen, amelyről most beszámolok, még november végén jártam. Az utóbbi hetek azonban kicsit eseménydúsabbra sikerültek, mint gondoltam, így most jutottam el odáig, hogy közzétegyem. A svéd címből már sejthető, hogy az esemény a kék-sárga nagyáruházhoz köthető: pr-ügynökségük meghívására alkalmam volt részt venni az IKEA karácsonyi sajtóvacsoráján, ahol a finomságok megkóstolása mellett alkottunk, dekoráltunk, csomagoltunk is. 

Az esemény helyszíne az Essencia Főzőiskola volt, ahol Bicsár Attila séf gondoskodott a vacsora kellemes fogásairól. Egy pohár Glögg, és az előétel elfogyasztása után toppantunk be ide:Mielőtt azonban ki-ki elfoglalta volna a helyét, a megterített asztal mintájára, illetve abból inspirációt merítve megterítettük a másikat, s közben ötleteket is kaptunk a terítéshez.


Csomagolópapírból ünnepi tányéralátét készülhet, az evőeszközöket összeköthetjük egy szalaggal, a talpas poharakra egy-egy apróbb díszgömb kerülhet:A székek támlájára báránybőr (utánzat) szőnyegek kerültek, amik a székeket ünnepivé varázsolták. És, (lenti fotó, bal felső sarok) imádtam a lakberendezők szettjének kis díszét is, a kitűzőként viselt szőrös szívecskét, amit egyébként karácsonyfadíszként árusítanak. :)

  
Végül pedig meggyújtottuk a gyertyákat, hogy kellően ünnepi hangulatba kerüljünk:A fogások elfogyasztása között még fát is díszítettünk, szintén az áruházban kínált alapanyagokból:
Valamint, a lakberendezőktől arról is nagyon sokat megtudtunk, hogy a svédek hogyan ünnepelnek, illetve hogyan készülődnek a karácsonyra.


A svéd karácsony igazi öröme a készülődésben rejlik, az adventi kalendáriumok, és a gyertyák, mécsesek, különböző fénydekorációk használata (különösen az ablakokban) nagyon jellemző.

Mivel a készülődési szakaszon már túl vagyunk, ezért azt írom le, mi történik a svédeknél ezekben a napokban:

December 22.:
Két nappal karácsony előtt kerülnek az otthonokba a karácsonyfák, ezt még aznap, vagy 23-án állítják fel. A tradicionális fa dekorációját kis svéd zászlók, Tomten figurák, szalmadíszek, édességekkel töltött tölcsérek, gyertyák alkotják. Sok család hosszú éveken át gyűjtögetett díszekkel dekorálja a fát.  

December 23.:
Ez a nap a karácsonyi vacsorára történő előkészületekkel zajlik. Van, hogy ezen a napon díszítik a fát és ekkor kerülnek a fa alá az ajándékok is. Az ajándékokhoz kis versikét írnak, amik viccesen utalnak arra, mit rejt a csomag. Napközben karamellt és mandulát csipegetnek a készülődés alatt. Ilyenkor készítik el a fára kerülő dekorációkat, valamint az apróbb ajándékokat is, amelyeknél fontos a kivitelezés, a kézművesség minősége. A ház megtelik a gyömbéres sütemény, az ún. "pepparkakor" illatával, amit szív, csillag vagy kecske alakban szaggatnak ki, és azt tartják, hogy aki megeszi, kedvessé válik tőle. 

December 24.:
Ezen a napon délután három órakor mindenki felhagy mindenféle tevékenységgel, és a család leül a televízió elé, hogy megnézzen egy Donald kacsa mese-válogatást, amit a '60-as évek óta mindig ebben az időben sugároz a svéd királyi televízió. 
Az esti karácsonyi ünnepség dallal, és a karácsonyfa örömteli körbetáncolásával veszi kezdetét.. Az ünnepi vacsora mindig "svédasztalos", a svédek ezt "smorgasbord"-nak, vagyis szendvicsasztalnak hívják. Megtalálható itt sok-sok finomság, úgy mint a főtt sonka, hering, füstölt angolna, tojás, húsgolyó, kolbász, három- vagy négyféle káposzta, lazac, vagy épp a "Jasons frestelse" (Janson kedvence). A karácsonyi rizspudingot a vacsora után fogyasztják el. A rizsben elrejtenek egy szem mandulát, és a szokás szerint, aki megtalálja a mandulaszemet a tányérjában, az a következő évben megházasodik. 
Mindezek után jön az ajándékozás, amihez a család egyik tagja télapónak, vagy a régebbi szokás szerint Tomtennek öltözve osztja szét az ajándékokat. A legősibb svéd hiedelem szerint egy kecske az, aki szétosztja az ajándékokat. A szalmából font kecske pedig máig ikonikus alak, és rendre oda is kerül a svéd karácsonyfák alá, többek között mi is egy ilyennel lettünk gazdagabbak. 

A vacsora végeztével pedig (utolsó dekorációs momentumként) az ajándékunk csomagolását is mi vittük véghez, természetesen a papírtáska felhasználásával:

Köszönöm a meghívást, örülök, hogy részt vehettem az eseményen, és hogy már novemberben egy mini Szentestét varázsoltak nekünk a szervezők!


Fotók: Flow PR, saját

You Might Also Like

0 megjegyzés