Praktikus tanácsok kanapévásárláshoz

március 27, 2014

Ha egy lakás, vagy akár egy albérlet berendezéséről van szó, és a konyha, fürdőszoba már használható, akkor véleményem szerint két fontos berendezési tárgy van, aminek kiválasztásánál érdemes körültekintőnek lenni: az egyik az ágy (egészen pontosan a matrac), a másik a kanapé. Én most utóbbiról értekeznék hosszabban, saját tapasztalatok, benyomások alapján. 

Több szempontot is érdemes figyelembe venni, amikor kanapét választunk. Természetesen, a sorrendet felcserélhetjük a saját fontossági sorrendünk alapján. 


1. Méret: 
A rendelkezésünkre álló tér nagyban meghatározza, hogy mekkora kanapéban gondolkodhatunk. Természetesen, minél nagyobb a tér, annál nagyobb a variációs lehetőség. Ugyanakkor nagy térbe sem könnyű kanapét választani: meg kell találni az ideális megoldást, hogy a kanapé ne uralkodjon a térben, ugyanakkor ne is vesszen el. Apróbb nappalik esetében a szűkösebb kínálat okozhat fejtörést. 


2. Szín, mintázat:
A szín teljesen egyéni preferencia, van, aki a melegebb árnyalatokra esküszik, míg más szereti például a szürkét. Van, aki idegenkedik a mintás kanapétól, van, aki csak ilyet tud elképzelni. A szín- és mintaválasztásnál érdemes végiggondolni az életmódunkat, azt, hogy vannak-e gyerekek, esetleg állatok a családban. Egyébként véleményem szerint a világos színű bőrkanapékra simán lehet vigyázni, sőt, a mosható huzatúak is jó megoldást jelentenek, ha a világos színeket preferáljuk.

 
3. Anyag: 
Főként az a kérdés, hogy szövet, vagy (mű)bőr lesz-e a huzat. Esetleg a kettő kombinációja, ami most igen divatos. A bőr, műbőr hidegebb tapintású lehet, ugyanakkor könnyebb tisztítani. A szövet mindig kellemes érzetet ad, de egy kis üdítő kilötykölése nagyobb kárt tehet benne. Minden esetben érdemes azonban odafigyelni a minőségre, hiszen nagyon nagy különbségeket tapasztalatunk az anyagok között! A szövetes kanapék esetében érdemes megnézni, vagy rákérdezni az anyag szálszűrűségére. Az alacsonyabb szálsűrűségű anyag gyorsan kikophat, míg a magasabb ellenállóbb, hosszabb ideig tart majd.


4. Forma: 
Szögletes, filigrán, vagy kerekded? Szintén az ízlésünkön múlik. A kínálat most a szögletesebb, letisztultabb designt előnyben részesítőknek kedvez, de egy kis keresgéléssel, utánajárással mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. 

 
5. Lábak formája, színe: 
Talán kevesek veszik fel a szempontlistára, de érdemes odafigyelni rá. Furcsán mutat ugyanis egy teljesen minimál térben, ezüst kiegészítőkkel egy cseresznyeszínű lábbal megáldott teremtés, vagy épp fordítva: vannak olyan terek, ahol épp a fém láb mutat rosszul. Találhatunk olyan darabokat is, amelyeknek válaszható, illetve cserélhető a lába!


6. Stílus: 
Minimál, vagy inkább csak kellemesen modern, klasszikus, vagy romantikus darab - ez is egyéni ízlés, döntés kérdése. A kanapé stílusának kiválasztásakor gondolkodjunk előre, és lássuk magunk előtt a nappali egészének stílusát, amihez a kanapét illesztjük. Ha vannak meglévő adottságok, akkor lehet, hogy érdemes azokhoz is alkalmazkodni. De vannak eltérő esetek is: jól mutathat például klasszikus térben egy modern kanapé, vagy épp fordítva. 

 
7. Funkciók: 
Ma már számos funkciót társítanak a kanapékhoz: lehet ággyá alakítható, ágyneműtartós, lehet a karfájában polc, vagy épp távirányítótartó. Sok kanapé esetében a fejtámlákat is állíthatjuk, vagy épp hátradönthetjük az ülést, hogy még kényelmesebben pihenhessünk. A funkciók közül azt érdemes választani, amire tényleg szükségünk van. Egy ággyá alakítható kanapé általában sokkal drágább, mint a "sima" társa. Az ágyneműtartó viszont személyes véleményem szerint praktikus lehet: beledobhatjuk a takarókat, díszpárnákat, ha épp nincs szükségünk rájuk. 


8. Elrendezés:
A kanapé elrendezése függ a rendelkezésünkre álló helytől, illetve egyéni igényeinktől, preferenciáinktól is. Míg régen a 3-2-1 felállás volt a megszokott, ma már egyre inkább az L alakú, vagy éppen az U alakú kanapék hódítanak. Nagyon kedveltek manapság a pihenőrésszel rendelkező darabok is, amelyen kényelmesen, kinyújtott lábbal helyezkedhetünk el. Vendégfogadás esetén azonban érdemes figyelembe venni, hogy ez nem teljes értékű ülőhely. 


9. Variálhatóság, átszerelhetőség:  
A funkciók pontnál már némiképp érintettem a dolgot, de fontos lehet tudni, hogy vannak olyan pihenőrésszel ellátott kanapék, amelyek pihenőrésze átszerelhető, azaz jobbos, és balos kanapénk is lehet. Ez főként akkor lehet jó megoldás, ha rövidebb távra tervezünk, és a kanapét szeretnénk továbbvinni, de még nem tudjuk, hogy a későbbi nappaliban melyik állás lesz a megfelelő. 

 

10. Minőség: 
A minőség minden termék esetében fontos, de azt hiszem, a kanapé kapcsán még inkább előtérbe kerül, hiszen nem mindegy, milyen minőségű terméken ülünk, pihenünk. Én amondó vagyok, hogy érdemes egy jobb minőségű kanapéra többet áldozni, és a rendelkezésünkre álló keretet úgy átcsoportosítani, hogy a bútorra, szőnyegre, egyéb kiegészítőkre kevesebbet költsünk, vagy épp később szerezzük be őket. 


11. Kényelem: 
Szintén az előző pontban taglaltak miatt azt gondolom, hogy a kényelem nagyon fontos a kanapé esetében, hiszen ez az a bútordarab, amivel a legtöbbször közvetlen kapcsolatba kerülünk a nappaliban. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy kényelmes kanapén lazíthatunk, vagy éppen egy kényelmetlenen bosszankodunk. 


12. Egyéni igények: 
A kanapé kiválasztásánál érdemes arra is tekintettel lenni, hogy hányan, és kik használják majd, és nekik milyen igényeik vannak a kanapéval szemben. Más szempontok szerint választunk egy reprezentatív kanapét, vagy kisgyerekes családba valót. Szintén más lesz egy fiatal pár, vagy épp az idősebb korosztály igénye.
  
 
13. Időtartam, élettartam: 
Fontos átgondolni a kanapéválasztás kapcsán azt is, hogy mennyi időre tervezünk. Átmeneti megoldásként választunk egy olcsó darabot, vagy hosszú éveken át, minden nap szeretnénk használni. Utóbbi esetében érdemes minőségi anyagokból készülő darabot választani, hogy valóban hosszú ideig minket szolgáljon, és örömünket leljük benne. 

  
14. Tisztíthatóság
A tisztíthatóság kérdésére az anyagoknál már utaltam, de érdemes ezt is külön szempontként kezelni, főként annak tudatában, hogy kik használják majd a kanapét, és hogyan, milyen módszerekkel tudjuk majd rendben tartani a kiválasztott darabot. 

 
15. Összhang: 
Ha különálló nappalink van, akkor is fontos a helyiség összhangja, de méginkább kiemelt jelentőséget kap a harmónia a most divatos amerikai konyhás lakásokban, ahol a konyha, az étkező és a nappali is egy légtérben van.


16. Ár:
Bár kanapéválasztásnál általában az első szempontok között van az ár, én mégis a szempontsor végére tettem. Hogy miért, azt máris elmondom. Főként azért, mert az ár mellett/helyett én inkább az ár-érték arányban hiszek. Mérlegeljük inkább azt, hogy azért az összegért, amit a kanapéra szánunk, mit kapunk cserébe. Lehet, hogy egy kanapé olcsó, de két év alatt kiüljük majd a szövetét, az áthúzásra pedig súlyos összegeket költünk majd. Ha egy-két kategóriával magasabb minőségű szövetet választunk, egy kicsivel több pénzért cserébe elkerülhetjük ezt a problémát. Egyúttal legyünk körültekintőek, nézzük meg a kínálatot több helyen, hiszen az árak széles skálán mozoghatnak.  
 

17. Személyes szemrevételezés, próba:
A fenti szempontok sorra vétele után nagyon fontos, hogy a kanapét személyesen is menjünk el megnézni, és próbáljuk ki! Érintsük, tapintsuk meg, üljünk bele (kabát nélkül, ahogy otthon is), és nyugodtan ücsörögjünk benne néhány percet. Ennyi idő alatt már kiderülhet, hogy kellemes-e az anyaga, kényelmes-e az ülőfelülete. Nekünk például volt egy olyan darab, ami nagyon tetszett képen, tulajdonképpen élőben is, de a szövete annyira érdes, kemény volt, hogy ez teljesen elvette a kedvünket az adott darabtól. Ez legyen tanulság számotokra is!


Bízom benne, hogy a felsorolt 17 szempont kellő segítséget ad kanapéválasztáskor, de ha bizonytalanok lennétek, nyugodtan írjatok nekem, szívesen segítek. Illetve, ha tudtok még további szempontokat, akkor írjátok meg, és kibővítem a listát!

A "Praktikus tanácsok" sorozat korábbi cikkei:
- Praktikus tanácsok az előszoba berendezéséhez
- Praktikus tanácsok az étkező berendezéséhez


Képek forrása: boconcept.hu, ikea.hu, pinterest.com

You Might Also Like

0 megjegyzés