Egy modern lakás lilában: alaprajzok

július 18, 2015

Ahogyan azt az előző bejegyzésben beharangoztam, részletesebben is bemutatom a vizsgafeladatom terveit. Elsőként az alaprajzokat mutatom meg, hogy összehasonlítható legyen a változás, az eredeti alaprajzokkal együtt. 

A családmodellemről - ami igen fontos volt a terek áttervezésénél, hiszen a lakók igényei szerint tervezünk -, a következőket kell tudni: Egyedülálló, elvált anya (45 éves) fog itt élni, két kamasz, 18 év körüli lányával. Fontos számukra a vendégfogadásra alkalmas, reprezentatív tér, ruháiknak rengeteg gardrób, a lányoknak külön szoba. 21. századi, modern enteriőrben szeretnének élni, finom, nőies elemekkel keverve, barátságos, elegáns, ugyanakkor élhető tér létrehozása a cél. Árkategóriában az igényes, jó minőségű, akár drága tárgyakat is megengedhetik maguknak. Mindezek alapján terveztem át az eredeti alaprajzot, amit az alábbiakban láthattok.

Földszinti eredeti alaprajz:


Földszinti új, színes berendezési alaprajz:


Amint láthatjátok is, az új elrendezés során egy nagyon logikus, a szó jó értelmében "egyszerű" alaprajzra törekedtem, a felesleges folyosókat, beugrókat, zeg-zugokat ugyanis nem szeretem, és nem is tartom jó megoldásnak. 

Nos, tegyünk egy virtuális sétát a lakásban! :) A bejárati ajtón belépve máris feltárul előttünk a tér, azonban mielőtt beljebb lépnénk, az előtérben letehetjük a kabátot, táskát, cipőt. Erre egy méretes zárt gardróbszekrény áll rendelkezésre. Vele szemben egy kis ülőke, felette fogassal, valamint mellette tükörrel. Az előtérben egy vendégmosdó is helyet kapott, illetve mellette egy kisebb zárt tároló, pl. a porszívónak, létrának. 

A lakásba lépve a látványos és reprezentatív nappali képe fogad, de feltárul a teljes tér az étkezővel és a konyhával együtt. Gondolkodtam azon a megoldáson is, hogy megcserélem a konyha és a nappali helyét, azonban a reprezentativitás érdekében úgy döntöttem, hogy inkább a nappali kerüljön a bejárathoz közel. Így a konyha a terasszal alkot közvetlen kapcsolatot, ami szintén előnyös vendégfogadáskor, de akár egy családi ebéd elfogyasztásakor is. Ami még fontos a nappali kapcsán, hogy volt egy mozdíthatatlan oszlop a térben, aminek meg kellett találni a szerepét, funkcióját. A jelenlegi elrendezésnél a nappalit jótékonyan szeparálja kissé a konyha-étkezőtől, illetve funkciót is kapott annyiban, hogy hozzánövesztettem egy kisebb polcos elemet, amire pl. az újságokat, könyveket le lehet tenni. 

A hátsó, ajtóval elválasztott térben kapott helyet a mosókonyha, a spejz, valamint az anya háló- és fürdőszobája. A fürdőszoba a hálószobából nyílik annak érdekében, hogy minél nagyobb gardrób kerülhessen a szobába. Maga a hálórész nem túl nagy, inkább kellemesen kuckós. A fürdőszoba akár két személy számára is használható arra az esetre, ha az anya párja ott aludna. Berendezése elsősorban praktikus, ugyanakkor a választott tárgyaknak köszönhetően elegáns. 

A lányok birodalma a szeparáltság érdekében az emelet lett. Nézzük meg itt is az eredeti és az új alaprajzot.

Emeleti eredeti alaprajz:


Emeleti új, színes berendezési alaprajz:


Itt a szobák mérete adott volt, így ebben nem történt változás. A fürdőszoba viszont átkerült a lépcső mellé annak érdekében, hogy a méretes közös gardróbjuk ne egy "cső" legyen, hanem a lépcsőn felérve egy kellemes, nyitott tér fogadja a lányokat. Így a fürdőszoba lett egy picit csőszerű, azonban a berendezésnek köszönhetően ez kevésbé zavaró. A lányok szobájában, mint általában a gyerekszobákban, fontos volt a többfunkciós, alvásra, tanulásra, vendégfogadásra alkalmas tér létrehozása. Mivel az alapterület nem túl nagy, azonban életkorukból adódóan igény volt a dupla méretű ágyra, a centiméterekkel igencsak zsonglőrözni kellett, hogy minden funkció esztétikusan megtalálja a helyét, de végül sikerült. 

Nos, miután az alaprajzi megoldásokat bemutattam, a következő bejegyzésekben helyiségenként mutatom majd meg a látványterveket.


You Might Also Like

0 megjegyzés