Nappali-étkező-dolgozó tervem

május 09, 2012

Ha kellőképpen kielemeztétek az előző bejegyzésben mutatott előszobatervet, akkor mehetünk is tovább! Jöjjön most a fiatal házaspár 90 m²-es lakásának egylégterű nappali helyisége (50 m²), ahol az étkező mellett még egy dolgozósaroknak is helyet kellett szorítani. A lakók egyébként vendégszeretők, sok könyvük van, nagy zenehallgatók és tv-nézők. Kikötés volt, hogy a nappaliban kapjon helyet egy legalább négyfős, de inkább hatfős ülőgarnitúra tárolószekrénnyel, valamint egy étkezőasztal hat székkel.

Az 50 m²-es nappalit a főbb bútordarabokkal ilyennek képzelem:

A tágas nappali-étkezőben az előszobában már megalapozott hangulatot vittem tovább, egy új szín, és egy kis virágminta hozzáadásával. A zöld mellé itt a feleség kedvenc színét, a padlizsánlilát társítottam. Így lett a nappali ülőgarnitúrája lila, az étkezőszékek pedig zöldek, sok-sok fehér bútorral, nagyrészt fehér falakkal, világos padlóval. A színek alapján a funkciók is elkülönülnek, bár a színes, virágmintás tapéta össze is köti őket, illetve a térben megjelenő színeket is. A tapétából - mivel elég erőteljes mintája van - csak keveset használtam, de több kis felületen is visszatér. Került belőle az étkezőasztal környezetébe, a tálalószekrény fölött futó csíkba, használtam a nappali szekrénysorral ellátott falára, de ott is csak egy sávban, hogy ne legyen zavaró. A virágmintás tapéta mellett az étkezőasztal felett lógó lámpa is tulajdonképpen egy virágfej, egy pitypang. 

Fontos volt, hogy a nappaliban hat személy le tudjon ülni. Ezt egy három- és egy kétszemélyes kanapéval, valamint egy puffal oldottuk meg. Hétköznapokon kettejüknek bőven elég a kényelmes, háromszemélyes kanapé, a lábtartó pedig ilyenkor is hasznos. Vendégek érkezésekor a puffra is leülhet egy személy, így hatan is kényelmesen elférnek. 
 
 
A házaspár számára szintén lényeges volt, hogy egy munkasarkot is kialakítsunk, ahová elhelyezhető egy számítógép. Az erre legideálisabb helyet a tv-szekrény mellett találtam meg, ahol kényelmesen elférnek a munkához szükséges kellékek. Sok könyv, cd és dvd is elhelyezésre várt. Utóbbiak a tv-szekrényben kaptak helyet, a könyvek számára pedig beépített szekrényt terveztem. 
 
Figyeltem arra is, hogy minél több helyi világítótest legyen a helyiségben. Az  étkezőasztal felett  mennyezeti lámpa lóg, ezen kívül nagyrészt spotok világítanak, a mennyezetbe építve. A kanapé mögé fali lámpák kerültek, de olvasáshoz a kanapék között lévő állólámpa ad elegendő fényt. Természetesen, az íróasztalon is elhelyeztem egy olvasólámpát. A függönyözést fehér színű, fényáteresztő római rolókkal oldottuk meg, ami modern és dekoratív megoldás, ugyanakkor anyagszükséglete nem túl nagy. 

Bútorok: IKEA, tapéta: Géta 

Készül a többi helyiség terve is, és igyekszem mielőbb megosztani itt a blogon is!


Hangulati tabló: Otthon és Dekor, fotó: geta.hu

You Might Also Like

0 megjegyzés