A tökéletes gardrób titka

október 12, 2015

Te is arról álmodozol, hogy a szépen összehajtogatott, vagy épp vállfára akasztott ruhákat egy tökéletesen megkomponált gardróbból veszed ki, ahol az övek, ékszerek is helyet kapnak, és a cipőid, táskáid is szép rendben sorakoznak? Nos, van tippem, hogyan alakíthatod ki a saját álomgardróbodat!

A cím elég ígéretesen hangzik, a megoldás azonban ennél sokkal triviálisabb lesz. :) Azt gondolom ugyanis, hogy a tökéletes gardrób kialakításának titka elsősorban önmagunk, szokásaink ismeretében rejlik. Mielőtt gardróbot kezdesz tervezni, vagy terveztetni, nagyon fontos végiggondolni, hogy milyen mennyiségű holmit szeretnél tárolni, és pontosan mik ezek.Természetesen a rendelkezésre álló hely is behatárol, de ha pontosan végiggondolod, hogy mit és hogyan szeretnél tárolni, akkor rengeteg holt teret megspórolhatsz! Tehát első körben az alábbiakat javaslom:

1.) Gondold át, hogy pontosan mit szeretnél a gardróbban tárolni: pl. fehérneműk, pólók, pulóverek, nadrágok, szoknyák, kabátok (rövid és hosszú), blúzok, blézerek, alkalmi ruhák, táskák, cipők, ékszerek, övek, kendők, sálak, sapkák, kesztyűk, szabadidőruhák, pizsamák első körben.
Továbbiak lehetnek még: törölköző, ágynemű, konyharuha, terítő, szabadidős tevékenységek felszerelései, bőrönd, neszeszer, stb.

2.) Tájékozódj a gardróbrendszerekről, és a hozzájuk kapható kiegészítőkről! Ez itt nem a reklám helye, de az Ikea Pax gardróbját és a hozzá tartozó Komplement kiegészítőket érdemes végigböngészni, amelyek között nagyon sok izgalmas tárolási megoldást találsz, csak néhány a sok közül: nadrágtartó, üvegpolc, üveges fiók, ékszer/övtartó polc, cipőtartó polc, stb. Ha egyedi gardróbot szeretnél, akár úgy is tervezhetsz gardróbot, hogy figyelembe veszed az Ikea standard méreteit, és a "belevalókat" ott vásárolod meg, a gardrób küllemét pedig a saját ízlésedre szabod.


3.) Számold meg és mérd le a ruhatáradat, és az egyéb tárolni kívánt holmikat! Nagyon egyszerű módon számold meg, hogy hány kabátod, cipőd, pulóvered, nadrágod, hosszú ruhád, stb. van, és mérd le ezeket, hogy mennyi hely szükséges a tárolásukhoz. A kabátoknál pl. érdemes a leghosszabbat lemérni, a táskáknál a kisebb és nagyobb darabokat külön szortírozni és mérni. A cipős polcok beállításánál a lapos és magas sarkú cipők mellett gondolj a bokacsizmákra, csizmákra is. Persze, lehet, hogy ezeket dobozban szereted tárolni, akkor eszerint mérj.

Kicsit macerásnak tűnhet ez a módszer, de utólag mindenképp megéri a fáradságot! Természetesen jó, ha egy kis ráhagyással számolsz, hiszen a női ruhatár viharos gyorsasággal tud bővülni! :)


4.) Tervezd meg a korábban felmért adatok alapján, hogy pontosan mennyi akasztós részre, fiókra, polcra, nadrág-, cipő-, öv-, és ékszertartóra (stb.) van szükséged, és skicceld fel a gardróbot. Törekedj arra, hogy méretarányos rajzot készíts, így időközben is tudod variálni, korrigálni az elképzelésedet. Sőt, ha az Ikeára szavazol, használhatod a gardróbtervezőjüket is, ami még inkább megkönnyíti a dolgod. Azt is gondold végig, hogy a gardróbon belül mi hol legyen, pl. a ritkábban szükséges holmik nehezebben hozzáférhető helyen, vagy távolabb, míg a gyakran viselt ruhák elérhető helyen, vagy közelebb pl. az ajtóhoz, hogy minél kevesebbet kelljen az adott helyiségben "szaladgálni". Mivel nem csak egyetlen jó megoldás van, és fontos, hogy a te gardróbod valóban téged szolgáljon, érdemes ezeket többször, alaposan végiggondolni!


Ha a fenti lépéseket leköveted, akkor nagyon könnyen össze tudod állítani a saját álomgardróbodat, ami a te igényeid, szokásaid alapján éppen olyan lesz, mintha rád szabták volna. Ha pedig szívesen bíznád másra a tervezést, akkor keress meg, szívesen segítek! ;)


Fotók: pinterest (Ikea)

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Pont kapóra jött ez a post, hamarosan gardróbot szeretnénk készíttetni, de univerzálisnak kell lennie, mert amellett hogy egy babaszobában lesz, a felnőtt holmiknak is el kell férnie, plusz ahogy nő a gyerkőc, az ő igényeinek megfelelően alakíthatónak kell lennie. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veronika! Örülök, ha tudtam segíteni! :) Üdv, Timi

      Törlés