Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 2. - Az alaprajz módosítása

október 26, 2016

A lakás átalakulásáról szóló első bejegyzésben láthattátok már az előtte képeket, azaz a kiindulási állapotot. Most azt fogom megmutatni, hogy az alaprajzot hogyan módosítottuk annak érdekében, hogy minden szükséges és kívánt funkció kényelmesen elférjen ezen a mindössze 27 négyzetméteren.


Egy teljes lakásátalakítás során nagyon fontos, hogy megnézzük, a helyiségek mérete, adottsága megfelelő-e a tulajdonos által vágyott funkciókhoz, kívánalmakhoz. Ez az első és legfontosabb a tervezésnél. Ekkor szinte még nem is beszélünk színekről, anyagokról, csak és kizárólag funkciókról. 

Itt az volt a cél, hogy nagyon praktikus legyen a lakás, a kis alapterületen minél több tárolóhelyet nyerjünk, ugyanakkor mindezt a lehetőségekhez képest minél szellősebben tegyük. Egyúttal cél volt az is, hogy jól használható konyhát (hűtővel, normál méretű sütővel, főzőlappal, mosogatógéppel) és relaxáló fürdőszobát alakítsunk ki, minél nagyobb fürdőkáddal. Igen, fürdőkáddal. A kis alapterületet foglaló, praktikus zuhany szóba sem jöhetett. :)

Mindez okozott némi fejtörést, hiszen a konyhában csak a szembe falon lehetett elhelyezni 60 cm mély elemeket (a hűtő, sütő, főzőlap, mosogatógép mind 60 cm mélységet igényel), és akkora hely nem állt rendelkezésre, hogy mind elférjen egymás mellett. A fürdőszobában pedig egy kb. 130-as kád volt, amire nagyon praktikus módon "rálógott" a mosdó, úgy, hogy tükör nem is volt felette. Helyette egy legalább 170 cm-es kád volt az igény, normál méretű, jól elhelyezett mosdóval, sok tárolóval.

Íme a kiindulási állapot. A főbb elemeket berajzoltam, hogy felismerhetőek legyenek a helyiségek. Az előszobából balra kapott helyet a WC, szemben a fürdő. A konyhába a nappalin keresztül jutunk el.


Alapvetően a lakás elrendezésével nem volt gond, ez megfelelt a továbbiakban is. Az előszoba mérete viszont túl nagynak tűnt pl. a fürdőhöz képest, és a konyhának is kellett volna még hely. Ezért "papíron" elkezdtem a "tologatást", és megnéztem, hogyan tudnánk jobban kihasználni a rendelkezésre álló teret. Minden kívánalom figyelembevételével, és az egyeztetések után erre jutottunk a tulajdonossal:


A konyha alapterületét 20 cm-rel megnöveltük, illetve tulajdonképpen egy síkba hoztuk azzal a kiugrással, ami már korábban is megvolt. Ezzel azt nyertük, hogy a konyha mindhárom oldala beépíthető lett. Két oldalon 60 cm mélyen, a harmadikon pedig kb. 50 cm mélységben, ami ott már elegendőnek bizonyult. Ezen az utóbbi oldalon tudtuk elrejteni a mosógépet, ami így szerencsére kikerült a fürdőből.

A háztartási gépek "problematikáját" a Candy Duo oldotta meg, amit az asztalos javasolt. Ez felül sütő, alul mosogatógép, praktikusan egybeépítve. Ezért a tippért nagy köszönet jár, ugyanis ennyire kis konyhában (az alapterület mindössze 188x163 cm lett a megnöveléssel is), másképp egyszerűen nem tudtuk volna megoldani a gépek elhelyezését. Így ráadásul még némi tárolóhelyet, és fiókos elemeket is nyertünk.

A fürdőszoba esetében mindenképpen azon gondolkodtam, hogy valahogyan az előszoba terhére kell megnövelnünk, hiszen az előszoba mérete feleslegesen nagy volt ahhoz képest, hogy túl sok funkciót nem tudtunk hozzá párosítani. Ezért a fürdőt és a WC-t egybenyitottam, és a területét megnöveltem, amennyire csak a főfal ajtónyílása engedte.

Így már elfért egy "óriási", 170x75 cm-es kád, és mellette egy 80 cm széles mosdó is, alatta mosdószekrénnyel. A WC az eredeti helyén maradt, így egy kis "beugrásban" kapott helyet, ami azt gondolom, még jót is tett, kellően intim lett.

És bár jómagam elég "szögletesen" gondolkodom, itt a ferde fal tűnt a legjobb megoldásnak, hogy még ezzel is növeljük egy kicsit a területet, és legyen elegendő hely belépni, kilépni a fürdőből. Talán nem túlzok, ha azt mondom, az egész lakásban a fürdő lett a legnagyobb bravúr. Mindenesetre ezt igazolja, hogy a felújítás közben a hasonló méretű lakásban lakók is a "csodájára" jártak, és már ők is így szeretnék átalakítani. :)

A nappaliban az egyik falfelületet teljesen beépítettük, hogy legyen elegendő hely a tárolásra. Ennek a résznek azonban az az "érdekessége", hogy a szekrények mindössze 45 cm mélyek, mert sajnos, a normál 60 cm-es mélység nem fért el az ajtónyílás miatt, amit így is minimálisra vettünk (75 cm). Annak érdekében, hogy ez a felület szinte falszerű legyen, a szekrények ajtajai teljesen simák lettek, és a földtől a plafonig érnek.

A kanapéval szembe egy modern tv-szekrény került némi tárolóval, míg a másik oldalon egy komód kapott helyett. Az ablak alá terveztem az étkezőrészt, ahol egy keskeny, ám hosszú asztalka, és két szék kap helyet. Ez a rész egyébként egyelőre még nincs kész, úgyhogy ennek praktikusságáról majd csak a későbbiekben tudok beszámolni.

Végül pedig, az összehasonlíthatóság érdekében megmutatom az építési-bontási tervet is. A pirossal jelöltek a bontandó falak, míg a zöldek azok, amiket újan építettünk. Így látható, hogy tulajdonképpen mennyire kevés kellett ahhoz, hogy a lakás praktikusan használható legyen. Enélkül a "kevés" nélkül azonban nem lehetett volna kihozni belőle mindazt, amit végül kihoztunk. :)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tulajdonos eleinte szerette volna elkerülni a falbontást, hiszen ez költséges manőver, és nagyobb volumenű munkát jelentett, mint amire számított. A tervek alapján (és ezért fontosak a jó tervek) azonban belátta, hogy ez mindenképp szükséges lépés, hiszen enélkül nem tudjuk megvalósítani azokat a funkciókat, amiket szeretne.


Egy nagyobb lakásnál 10-20 cm-ért nyilván nem bont falat az ember, de egy ilyen aprócska alapterületen épp ez a 20 cm adta meg a konyha használhatóságát, míg egy kicsit több a fürdőét. Tehát, ha újratervezel egy lakást, mindenképp nézd meg, hogy mit tudsz kihozni az alaprajzból. Ha pedig úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor fordulj lakberendezőhöz! :)


A lakást bemutató sorozat részei:
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 1. - Előtte képek
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 2. - Az alaprajz módosítása
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 3. - Fürdőszoba látványtervek
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 4. - Konyha látványtervek
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 5. - Nappali látványtervek
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 6. - Színes alaprajz
Egy 27 négyzetméteres lakás átalakulása 7. - Videó a látványtervekből

You Might Also Like

0 megjegyzés