Skandináv stílus

december 09, 2016

A mai bejegyzésben a szívemhez egyik legközelebb álló stílusról, a skandináv stílusról lesz szó. Talán a korábbi bejegyzésekből már tudjátok, hogy a lakásunkat is ebben a stílusban igyekeztünk berendezni, és egészen jól "belaktuk" már, így nemsokára képeket is fogok mutatni a nappali jelenlegi állapotáról. De addig is, elmélkedjünk egy kicsit a skandináv stílusról! :)Korábban A Facebook-on érkezett hozzám egy kérdés a stílussal kapcsolatban, mely így hangozott: "A világos színeken kívül mik még a skandináv stílus jellemzői?" Akkor egészen kompaktan összefoglaltam a választ, így most be is másolom ide:

"A skandináv stílusról hosszasan lehetne értekezni, most csak röviden: ahogy írtad is, sok fehérre épít, szürkékkel, feketével kiegészítve. Fontos eleme a natúr, világos, természetes színű fa, ami akár rusztikus felületeken is jelentkezhet. A bútorokat, berendezési tárgyakat a jó értelemben vett "funkcionális egyszerűség" jellemzi. Sok olyan kultikus skandináv bútor, design-darab van, amelyek rendre felbukkannak ezekben a terekben. Kedveltek a geometrikus minták, feliratok, és akár a szépen kivitelezett DIY-tárgyak is."


Tulajdonképpen azt hiszem, a korábbi válaszom teljesen helytálló most is, ha röviden kell megfogalmazni a stílus sajátosságait, de most egy kicsit tovább fejtegetném. :)

Az egész stílusra jellemző egyfajta letisztultság, nyugodtság, szellősség, nem használnak túl sok bútordarabot és nem zsúfolják tele a teret. Ezt leginkább úgy utánozhatjuk le, ha a tárolást minél praktikusabban oldjuk meg, pl. teljes falfelületet betöltő beépített szekrényekkel, vagy gardróbszobába, folyosóra helyezett szekrényekkel.


A skandináv otthonokban általában hófehérek a falak, hogy minél jobban szétáradhasson a fény a lakásban. A fehér falaktól nem kell félni: ha a fehér festékbe kevertek egy nagyon kis feketét, máris megtörik a "kórházi" hatás, amitől sokan idegenkednek. Bár sokan nem gondolják, a szürke színnek is vannak meleg árnyalatai, így ez sem lehet kifogás.. :) A fekete felületek, akár pl. krétatáblaként igen vagányak, szóval ezt is kifejezetten ajánlom.


A bútorok legyenek egyszerű vonalvezetésűek, modernek, ugyanakkor lehet köztük egy-egy különlegesebb, rusztikusabb, vagy akár teljesen más stílusú darab is. A kanapék tekintetében jórészt a szürke hódít, a székek általában fehérek, míg egy izgalmas fotellel fel lehet dobni az összhatást! A székek leginkább dizájnszékek, esetleg azok koppintásai, melyek a formavilágot általában elég hűen tükrözik.


Kedveltek a természetes anyagok is, a natúr fa, a bőr, a szőrmék is megjelennek ezekben a terekben. A dekoráció is fontos szerepet kap: sok díszpárnát, képet, feliratot, geometrikus mintákat használnak. illetve a dekorációs tárgyak között is rendre megjelennek a skandináv dizájnerek alkotásai, pl. gyertyatartók, vázák, tükrök formájában. Nem ritkák a szépen kivitelezett DIY-tárgyak sem.


Izgalmas kérdés a függönyözés is, hiszen a legtöbb ablakon nem látni függönyt, hogy ez se zárja el a fény útját. Kedvelt a modern stílusú római roló, amely akár tetőablakra is szépen illeszthető, lásd a VELUX termékeit. Én abszolút római roló-fan vagyok, ha tehetném, minden lakásba ezt tenném, hiszen rendkívül anyagtakarékos és elegáns! :)


Remélem, a leírás alapján egy kicsit közelebbi képet kaptatok a skandináv stílusról, és akár szívesen rendezitek be az otthonotokat ti is így!

You Might Also Like

0 megjegyzés